Czym są bemary?

bemar

Masz zamiar w najbliższej przyszłości założyć bar, restauracje czy stołówkę? Jeżeli tak, to na pewno musisz zdawać sobie sprawę z tego, czym są bemary.

Na pewno zdajesz sobie sprawę z tego, jak ważne jest to, aby utrzymać właściwą temperaturę przygotowanych przez ciebie potraw i dotyczy tak dań ciepłych, jak i zimnych. Oczywiście w pierwszym przypadku zawsze możemy je podsmażyć czy podgrzać, ale takie rozwiązanie powoduje obniżenie wartości danych potraw. Poza tym tracą one także walory smakowe. Dlatego też w twojej restauracji czy stołówce nie może zabraknąć bemarów, które mogą utrzymywać temperaturę dań przez długie godziny.

Jak działają bemary?

Poprzez bemary możemy rozumieć podgrzewacze, a temperaturę w nich podtrzymują ogrzewane lub schłodzone woda, lub powietrze. W przypadku ogrzewania lub schładzania wodą komora na nią znajduje się pod pojemnikiem, gdzie trzyma się żywność. Temperaturę reguluje tu natomiast termostat, który przez dowolny czas będzie utrzymywał ja na poziomie nas interesującym. Warto zwrócić uwagę na to, że urządzenia, które mają kilka komór, mogą utrzymywać różną temperaturę. W każdej z nich może panować inna. Dodatkowo mogą one mieć kraniki spustowe, dzięki którym łatwo je opróżnimy.

Istotna kwestią jest fakt, że bemary wykonane są ze stali nierdzewnej. Ta nie wchodzi w reakcję z przetrzymywaną żywnością, a w związku z tym nie stanowią one dla niej żadnego zagrożenia. Nie ma też problemów z ich czyszczeniem.

Rodzaje

W zasadzie bemary podzielić możemy ze względu na liczbę ich komór. Wyróżniamy tutaj bemary pojedyncze, dwu -, trzy- lub czterokomorowe, z czego jak już podkreślaliśmy, każda ma oddzielne sterowanie. Jakiego jeszcze możemy dokonać podziału? Choćby ze względu na ich mobilność. Poza bemarami ustawianymi na stołach czy ladach wyróżnić możemy jeszcze bemary na wysokich nogach oraz te zaopatrzone w kółka i hamulce, które spotykamy często w szpitalach.

Jak w związku z tym widzimy, jest to sprzęt bardzo praktyczny, którego nie może zabraknąć w żadnej stołówce, domu weselnym czy restauracji. Prowadząc taki obiekt, jak najbardziej powinniśmy zainteresować się takimi urządzeniami i mieć owy sprzęt na wyposażeniu. Z pewnością nieraz z niego skorzystamy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *