Jak wyposażyć bar?

bar

Wszelkiego rodzaju barów w Polsce nie brakuje, bo zaliczyć możemy do nich Cafe Bar (bar kawowy), Drink bar i Aperitif Bar (bary znajdujące się m.in. w hotelach), Snack Bar (bary z przekąskami), Grill Bar (bary z przekąskami), PUB (piwiarnia), Coctail Bar (bary z różnymi napojami), Bar bistro (mieszanka restauracji, kawiarni i baru), Kebab Bar (bary oferujące m.in. kebaby). Warto zauważyć, że to właśnie ze względu na ich typ takie bary się wyposaża. Przyjrzymy się w związku z tym tej kwestii. Oczywiście zakładamy, że znaleźliście już lokal, w którym będzie się on mieścił. Na co zatem zwrócić uwagę wyposażając lokal?

Lada i hockery

Podstawą w każdym barze niezależnie od jego typu jest rzecz jasna lada barowa, a także hockery, zwane krzesłami barowymi. W zależności od tego, w jakiej scenerii jest on zaaranżowany, krzesła takie mogą być ze stali lub drewna. Jeśli natomiast chodzi o lady, to warto jest postawić na naprawdę gruby i odporny blat, który będzie służył klientom przez lata.

Wyposażenie zależne od baru

Z całą resztą wyposażenia nie jest już jednak tak łatwo, bo rzecz jasna wszystko jest tu uzależnione od tego, jaki jest to typ baru. Weźmy sobie za przykład Kebab bary. Chyba nikt nie ma co do tego wątpliwości, że muszą mieć one specjalnie wydzielone miejsce na świeże warzywa oraz aneks kuchenny, gdzie znajdziemy między innymi stół chłodniczy czy chłodniczo-mroźną ladę.

Inaczej będzie wyglądało już wyposażenia Cafe baru. Tu niezbędne będą młynki do kawy, ekspresy czy sokowirówki, ponieważ w takich barach zamówić możemy także i soki. Pamiętać też trzeba o filtrach do wody.

Jak natomiast wygląda to w Bistro barze? Tu znaleźć się powinien stół roboczy czy regały magazynowe. Najlepiej też, jeżeli będą to meble ze stali nierdzewnej. Przydatny będzie również basen, gdzie będziemy mogli umyć duże garnki i miski.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *