butelki

Wyposażenie baru – kostkarki do lodu

Lód w kostkach ma bardzo szerokie zastosowanie. Wykorzystuje się go między innymi do napojów, drinków alkoholowych, deserów, a nawet owoców morza, o czym większość z was może nie wiedzieć. Poza tym wypełnia się nimi wiaderka i inne pojemniki na szampana czy inny alkohol. W związku z tym wydaje się, że są one niezbędnym elementem wyposażenia każdego baru, restauracji czy hotelu. Jeśli masz taki lokal i chcesz nabyć kostkarkę, przygotowaliśmy dla ciebie małe porównanie tych urządzeń.

Kostkarki do mniejszych lokali

W pierwszej kolejności skupmy się na kruszarkach do mniejszych lokali. Jeśli prowadzisz taki biznes lepiej, abyś nie nabywał sprzętu najwyższej klasy i niepotrzebnie wydawał pieniądze. Tego typu kostkarki produkują lód w kostkach małych, średnich i dużych, a 12 kilogramów lodu są w stanie wyprodukować w ciągu 24 godzin. Czas produkcji kostek wynosi od 6 do 24 minut w zależności od ich wielkości. Dodajmy jeszcze, że lód utrzymuje się tu przez 4 godziny, a kostkarki takie chłodzone są powietrzem. Jeśli natomiast wykorzystuje się do tego wodę, są w stanie wyprodukować nawet 20 kilogramów lodu w jednym 24-godzinnym cyklu.

Kruszarki do średnich lokali

Na taki sprzęt gastronomiczny postawić powinni między innymi właściciele dyskotek czy hoteli. Jeżeli postawimy na takie urządzenia, możemy liczyć nawet na 200 kilogramów lodu w ciągu doby. Warto mieć na uwadze, że urządzenia takie wymagają podłączenia wody i przewodu grawitacyjnego. Chłodzone mogą być wodą i powietrzem, choć te pierwsze są nawet i o 8 razy droższe w utrzymaniu ze względu na koszt wody. Oba rodzaje natomiast nie zużywają wiele prądu.

Kruszarki do dużych lokali

Urządzenia takie należą do serii CM i CV i także najlepiej sprawdzają się w dużych dyskotekach i hotelach, gdzie jest zapotrzebowanie na lód z kruszarek. Najmniejsze z nich są w stanie wyprodukować około 300 kilogramów lodu na dobę, choć rekordowe nawet 750. Chłodzone mogą być wodą lub powietrzem, jednak ze względu na wodę te pierwsze są aż o 8 razy droższe. Ich zaletą jest natomiast to, że nadają się do zabudowy. Niemal zawsze wykonane są ze stali nierdzewnej.

Dodaj komentarz