kawa

Jak założyć kawiarnię, która odniesie sukces?

Polacy to przedsiębiorczy naród. Chociaż prowadzenie biznesu jest początkowo związane z większymi kosztami i ryzykiem, decydujemy się na własną firmy, ponieważ jest dla nas ogromną szansą i możliwością bycia własnym szefem. Dla niektórych marzeniem jest własny warsztat samochodowy, biuro rachunkowe lub projektowe, a dla innych kawiarnia.

Przed otworzeniem pierwszej albo kolejnej kawiarni musimy wziąć pod uwagę 3 rzeczy.

Po pierwsze, jej lokalizację, ponieważ nie każde miejsce jest najlepsze do prowadzenia tego typu usługi. Wybór odpowiedniej lokacji jest kluczem do powodzenia biznesu, ponieważ decyduje o jego sukcesie lub porażce. Decyzja powinna być dobrze przemyślana. Najlepsze miejsce to centrum miasta, centra handlowe i ulice z dużą zabudową biurowo – usługową oraz miejsca niedaleko obiektów i szlaków turystycznych, a więc takie, w których panuje duży ruch. Tylko wtedy nie powinniśmy narzekać na brak klientów.

Po drugie, dopasujmy nasz lokal do gustu i wymagań klientów. Kawiarnia powinna stać się miejscem, z którego nie chce się wyjść i które spełnia wszystkie oczekiwania potencjalnych klientów. Picie kawy to dla niektórych rytuał, dlatego tym bardziej warto zadbać o szczegóły. Coraz częściej odwiedzający tego typu miejsca oczekują czegoś więcej niż tylko klasycznej „małej czarnej”, dlatego warto mieć rozeznanie w rynku przed założeniem własnego lokalu.

Po trzecie, by sprostać oczekiwaniom klientów i jednocześnie być konkurencyjnym na rynku, trzeba zadbać o odpowiednie wyposażenie gastronomiczne, które gwarantuje wysoką jakość usług. Specjalne urządzenia pozwolą na przygotowywanie różnych rodzajów kawy. Różnorodność sprawia, że każdy zamówi to, na co ma ochotę. Przyszły właściciel powinien także pomyśleć o napojach na wynos. Odpowiednie urządzenia gastronomiczne powinny być bezawaryjne, dzięki czemu nie utrudniają funkcjonowania lokalu i obniżają koszty prowadzenia biznesu, np. wody, gazu i energii elektrycznej. Najważniejsze, żeby kawiarnia posiadała podstawowy sprzęt, który jest niezbędny do wykonywania usług. Zaliczamy do nich: ekspres do kawy, zmywarkę, witryny cukiernicze, dystrybutory do napojów i lady chłodnicze.

foto: www.aulait.pl

Dodaj komentarz